DeMonthlyBite Geniale Goeroes

Nassim ‘Black Swan’ Taleb

Hoe je kan floreren temidden van chaos en onzekerheid

 

De wereld wordt geconfronteerd met verschillende risico’s zoals pandemieën, overstromingen en cyberaanvallen die verergerd worden door de steeds complexere technologie. Nog nooit was het potentiële aanbod aan crisissen zo groot als nu. Nassim Nicholas Taleb onthult de kunst om juist in deze omstandigheden te gedijen en te excelleren. Doe er je voordeel mee!

 

Nassim Nicholas Taleb, Libanees-Amerikaans, onttrekt zich aan elke definitie. Hij heeft zijn sporen verdiend als belegger, wiskundige, risico-expert, bestsellerauteur en filosoof. Zijn interesses variëren van de oudheid tot inktvispasta, en van gewichtheffen tot wielrennen. Daarnaast staat hij bekend om zijn scherpe tong, waarmee hij bankiers, adviseurs, economen, politici en journalisten regelmatig op de korrel neemt.

 

Op sociale media lijkt hij altijd te willen ruziën. Of het nu met Elon Musk is of met de voltallige bitcoin-gemeenschap. Waarom? Omdat hij cryptomunten vergelijkt met een kankergezwel die enkel dwazen aantrekt.

 

Vermogen

Taleb’s rijkdom, die momenteel geschat wordt op een duizelingwekkende 100 miljoen dollar, vindt zijn oorsprong in zijn tumultueuze jeugd in Libanon gedurende een burgeroorlog die vijftien jaar duurde. Daar leerde hij dat mensen in tijden van extremiteit de neiging hebben om verhalen te verzinnen om zichzelf ervan te overtuigen dat ze de gebeurtenis hadden voorzien.

 

In de financiële wereld manifesteerde Taleb zijn genialiteit op Black Monday in 1987, de eerste beurskrach na de Tweede Wereldoorlog. Zijn focus op zeldzame gebeurtenissen die financiële markten in chaos storten, bracht hem aanzienlijke winsten tijdens gebeurtenissen zoals de Aziatische financiële crisis in 1997 en het barsten van de dotcombubbel in 2000.

 

Taleb’s inzicht in financiële markten en zijn vermogen om te floreren bij zeldzame gebeurtenissen leidden tot de oprichting van beleggingsfonds Empirica. Het fundamentele principe? Kapitaliseren op uitzonderlijke gebeurtenissen terwijl de rest van de portefeuille beschermd wordt tegen marktstoringen. Ondanks de rol van geluk behaalde het fonds aanzienlijke winsten tijdens de financiële crisis van 2008 en de flashcrash van 2010. De grootste triomf vond plaats bij het uitbreken van de coronapandemie in 2020, waarbij het fonds in drie maanden tijd meer dan 4000 procent winst boekte, resulterend in een pot van 16 miljard dollar.

 

Denkwijze en lessen

Taleb’s denkwijze overstijgt echter de financiële arena. Hij introduceerde twee cruciale begrippen: zwarte zwanen en (anti)fragiliteit. Zwarte zwanen zijn gebeurtenissen die ver buiten normale verwachtingen vallen en een immense impact hebben, zoals de val van de Berlijnse muur of de opkomst van het internet. Deze gebeurtenissen zijn moeilijk te voorspellen, waarbij Taleb benadrukt dat acceptatie cruciaal is, omdat een wereld die gebaseerd is op voorspellingen van experts blind is voor zwarte zwanen.

 

Taleb pleit voor een benadering die gericht is op het verminderen van de impact van het onbegrepen. Hij onderscheidt fragiele, robuuste en antifragiele systemen. Fragiele systemen bezwijken gemakkelijk onder druk, terwijl robuuste systemen niet alles weerstaan. Antifragiele systemen daarentegen worden sterker onder druk. In een onvoorspelbare wereld is het cruciaal te bewegen naar een positie waar onverwachte gebeurtenissen juist leiden tot groei en verbetering.

 

Taleb spoort aan om onzekerheid en ontregeling te omarmen en onderstreept dat volatiliteit, toevalligheden, stress en trauma kunnen bijdragen aan antifragiliteit. Hij adviseert te experimenteren en risico’s te nemen op kleine schaal, zelfs als dit indruist tegen gevestigde systemen en modellen. Door voortdurende experimenteren en aanpassen kunnen fouten en problemen ontdekt worden voordat ze op grote schaal geïmplementeerd worden. Trial-and-error is volgens Taleb de meest effectieve manier om zwakke plekken te identificeren en aan te pakken.

 

Ondanks zijn kritiek op vele experts bewondert Taleb mensen die risico’s nemen en zelf de gevolgen dragen. Hij is van mening dat kapiteins op het schip moeten staan, niet aan wal. Skin in the game. Wie schade veroorzaakt, moet ook zelf de gevolgen dragen.

 

Het volgen van Taleb en zijn ideeën is zeker de moeite waard. Een geniale goeroe om in de gaten te houden.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er