DeWeeklyBite Dow Jones – Positief Vooruitzicht Ondanks Zorgen over Consumentenuitgaven

Altijd weer leuk om te kijken wat de beurs afgelopen week bewoog. De bedrijfscijfers over het derde kwartaal drogen op, en lieten voor Amerikaanse bedrijven beter dan verwachte resultaten zien. De bedrijven uit de S&P 500 index verwachten over het derde kwartaal van 2023 een gemiddelde winststijging van 6,3%. Tot nu toe heeft 91% van de bedrijven de resultaten over het afgelopen kwartaal gepresenteerd. 81% presteert momenteel boven verwachting van de analisten.

Beleggers richten zich zo tegen het einde van het cijferseizoen weer op de ontwikkeling van de inflatie en de gevolgen van het rentebeleid voor de wereldwijde economie. Een nieuwe staatslening van de Amerikaanse overheid trok de aandacht. Niet door de volatiliteit die dit in de regel met zich meebrengt, maar juist door de relatief lage interesse, waardoor de kapitaalmarktrente onder druk kwam te staan.

De Fed benadrukt dat de rente verder kan stijgen om inflatie te bedwingen, maar ook dat de recente rentestijgingen nog verder moeten doorwerken in de economie. Er blijft nog altijd de mogelijkheid van een verhoging in december, maar over het algemeen gaat de markt er nog steeds van uit dat de rente een piek heeft bereikt.

De grootste zorg zit op dit moment bij de consument. De schulden op creditcards zijn gestegen tot ver boven de biljoen dollar. De stijging in het derde kwartaal bedroeg 154 miljard op jaarbasis tegen een best wel hoge rente. Het aantal consumenten dat niet meer kan voldoen aan hun betaalafspraken loopt dan ook op. Daarbij komt ook dat zij negatiever zijn geworden over hun economie die voor een groot deel afhankelijk is van consumentenuitgaven en ook verwachten zij dat de inflatie aanhoudt.

In de media zijn de reclames voor Black Friday en zelfs de pre-Black Friday al volop losgebarsten. Toch groeit de twijfel onder beleggers over de gevolgen voor de omzetten van bedrijven in het ‘holiday season’. Ik durf te betwijfelen dat de negatieve gedachten van de consumenten over de economie een grote invloed zal hebben. Immers iedere Amerikaan verwacht toch minimaal wel iets onder de kerstboom.

De economische agenda voor deze week begint ook met consumenten, maar dan natuurlijk met een terugblik. Morgen is het de dag van de CPI cijfers. Eerst de kern CPI, gevolgd door de jaarlijkse en maandelijkse CPI cijfers over oktober. Woensdag krijgen we de data van de Kern Detailhandelsverkopen, de PPI en de Detailhandelsverkopen van oktober, gevolgd door de Ruwe Olievoorraden.

Donderdag is het de beurt aan de Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding en de Philadelphia Fed Productie-index voor november. Tot slot ontvangen we vrijdag het aantal verstrekte Bouwvergunningen in oktober. Dit ligt overigens met de verwachte 1.45 miljoen lager dan de ruim 1.47 miljoen van de vorige keer.

Op de weekgrafiek is er niet veel veranderd. Het is niet veel, maar de koers is afgelopen week toch boven de 34.000 puntengrens gebleven, al werd dit ronde getal woensdag en donderdag nog wel door de koers getest. Het volume neemt iets af, maar tikt nog wel het maandelijks gemiddelde aan.

De koers lijkt zich hoofdzakelijk zijwaarts te bewegen, al zijn rally’s van ruim 1500 punten, zoals die van eerverleden week, voor traders in CFD’s die werken met een puntwaarde van één of zelfs van tien euro, niet te versmaden. En dan heb ik het nog niet eens over de traders in futures, waar de puntwaarde zelfs honderd euro bedraagt.

Stijgt de opwaartse trend door, dan sluit ik een rally tot het waardegebied dat is getekend tussen het ronde getal van 36.000 punten en de hoogste weerstand van 36.420 punten niet uit. Met het voorgaande in het achterhoofd toch niet verkeerd lijkt mij.

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er