Rendement met Opties en Technische Analyses

DeWeeklyBite Vopak – Opleving na Aankondiging Samenwerking

De verkenning van het ontwikkelen van een gezamenlijke infrastructuur voor toeleveringsketens van ammoniak in Singapore die Air Liquide en Vopak nu precies twee weken geleden hebben aangekondigd, heeft de koers van het aandeel van de eerste geen windeieren gelegd.

Maar al eerder, op Valentijnsdag om precies te zijn, had de koers de negatieve trend doorbroken nadat Vopak de resultaten voor 2023 had gerapporteerd. Zo bedroeg de nettowinst 455,7 miljoen euro, vergeleken met een nettoverlies van 168,4 miljoen euro een jaar geleden. De gewone winst per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten bedroeg 3,63 euro tegenover een gewoon verlies per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van 1,34 euro een jaar geleden.

Een ongeschreven regel voor traders is dat je nooit verliefd moet worden op een aandeel. Dit aandeel is voor mij het moeilijkst om mij aan deze regel te houden, want na mijn opleiding in de Rotterdamse haven en het hoofdkantoor praktisch tegenover mijn school, heb ik sinds de fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed altijd een zwak gehad voor het bedrijf en zijn aandelenkoers.

Ondanks deze ‘verboden liefde’ dan toch het emotieloze technische plaatje.

De presentatie van de jaarcijfers genereerde op 14 februari een volume dat ruim drie keer zo groot was als de dag ervoor. Dit verteld mij dat er die dag veel spelers in de markt kwamen. Dit uitte zich dan ook in de koers die in één dag, met een Gap tussen 29,77 euro en 32,02 euro, met een koersverschil van bijna 3 euro hoger sloot.

Het retracementniveau , dat is uitgezet over het laagste punt na het Gap en het hoogste punt van 27 februari, geeft weer dat de koers zich precies tot aan de helft van de rally heeft gecorrigeerd. En na een paar dagen na de aankondiging werd er, ondersteund door een volume boven het maandelijks gemiddelde, alweer koers gezet in de richting van de VWAP op maandbasis.

Het gemiddeld koersdoel, dat is bepaald door de analisten van MarketScreener ligt op 39 euro. Het is echter de vraag of er nog voldoende volume kan worden gegenereerd om het waardegebied tussen 35- en 36 euro te doorbreken om dit koerdoel te bereieken. Het kan namelijk ook zomaar zijn dat er in dit gebied een ‘Double Top’ prijspatroon wordt gevormd waarna de koers weer neerwaarts gaat.

Ook nu zal de tijd het weer leren.

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er