Rendement met Opties en Technische Analyses

NL Optieportefeuille Philips

Technische analyse

Het koersverloop van Philips kenmerkt zich al enige tijd door een patroon van achtereenvolgende hogere toppen en hogere bodems. De ingetekende diagonaal stijgende lijnen over de achtereenvolgende toppen en onder de opvolgende bodems duidt het stijgende trendkanaal waarin Philips zich momenteel voortbeweegt.

De achterliggende weken hebben in het teken gestaan van stabilisatie op de onderkant van het kanaal. De test van de steunlijn van het trendkanaal is positief verlopen. 

Zie dat de langere gemiddelde lijn langs de onderkant van het kanaal loopt en stijgend is. Naast de subjectieve methode van de ingetekende trendlijnen stelt de gemiddelde lijn objectief dat de langere onderliggende trend van Philips stijgende is. 

Met het opveren vanaf de onderkant trendkanaal signaleert Philips dat zij zich opmaakt voor een volgende beweging omhoog binnen het kanaal. Idealiter naar de bovenkant van het kanaal. Anders verwoord, Philips kan op zoek naar een volgende hogere top. 

BeursBites neemt op deze insteek de volgende positie in.

Philips DagGrafiek

Optieconstructie: Debet Call spread

We zijn positief op het aandeel Philips en verwachten dat het de komende tijd verder kan stijgen. We spelen hierop in door een debet call spread op te zetten.

Het doel van een debet call spread is om te profiteren van een gematigde stijging in de koers van de onderliggende waarde. Een debet call spread is een optiestrategie waarbij een belegger gelijktijdig een call-optie koopt en een andere call-optie verkoopt, beide met dezelfde vervaldatum maar verschillende uitoefenprijzen. De uitoefenprijs van de gekochte call ligt daarbij altijd lager dan de uitoefenprijs van de verkochte call. De koper van de spread hoopt te profiteren van een stijging in de koers met beperkte risico’s.

De keuze van de uitoefenprijzen hangt af van de visie van de belegger. Hoe positiever, hoe verder de gekochte call boven de uitoefenprijs van de onderliggende waarde ligt. Voor de gekochte call moet je geld betalen, de optiepremie. Voor de verkochte call ontvang je de optiepremie. Het saldo is je investering en tevens je maximale verlies. De winst is gemaximeerd op het verschil tussen de uitoefenprijzen van de gekochte en verkochte opties, minus de betaalde premie.

Welke positie nemen we in?

Zoals gemeld gaan we een debet call spread opzetten op Philips. Philips noteert momenteel ongeveer €19. We verwachten een stijging voor 21 juni 2024. Dat is de looptijd van de opties die we gaan gebruiken. We nemen 3 posities op in onze NL Optieportefeuille.

We zijn gematigd positief over de koersontwikkeling van Philips en kopen een call met een uitoefenprijs van €18. De optiepremie daarvan is €1,75 voor. De verwachting is dat de koers kan stijgen tot minstens €21 of meer. Dit nemen we als uitoefenprijs voor de verkochte call. Voor het verkopen van deze optie ontvangen we de optiepremie van €0,35. Door de hefboom van deze opties van 100, betalen en ontvangen we 100 keer de optiepremie. De spread van deze optieconstructie €3, het verschil in uitoefenprijs (de €18 en €21). De waarde van deze optieconstructie kan nooit meer worden dan €300. Per optieconstructie hebben we €175 minus €35 = €135 betaald. Het maximale risico is dat we der gehele inleg verliezen. De maximale waarde van deze optieconstructie is €300. Dit wordt bereikt als de koers van Philips op 21 juni 2024 op of boven de €21 staat. De investering is €135, het rendement is dan €165. Door de hefboomwerking van opties bedraagt de maximale procentuele winst op deze spread 122%.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er