Rendement met Opties en Technische Analyses

Optieportefeuille Adyen

Technische analyse

In het BeursBites Webinar van 15 februari is de koersontwikkeling van Adyen besproken. De insteek luidde destijds dat de opwaartse potentie beperkt zou zijn. Sinds het webinar is de koersontwikkeling van Adyen inderdaad zijwaarts. 

In de afgedrukte grafiek staat een fibo-grid ingetekend over de verzwakking sinds de euforische toppen van 2021. De koers loopt al enige tijd vast op de eerste, oftewel 38.2 procent, reactie-lijn op deze beweging. 

Interessant gegeven is dat dit vastlopen ook plaatsvindt tegen de doorbroken steunlijn vanaf 2019. Anders verwoord, oude steun nu nieuwe weerstand. 

Wordt tot slot een blik geworpen op de RSI dan geldt dat deze indicator in de rally sinds eind 2023 nog niet in staat is geweest om tot boven OB te klimmen. Zoals bekend een belangrijk signaal.  

Op basis van deze insteek neemt BeursBites de volgende positie in.

Adyen WeekGrafiek

Optieconstructie: Credit Call spread

We zien dat de koers van Adyen zijwaarts beweegt en dat er een beperkt opwaarts potentieel is. We spelen hierop in door een credit call spread op te zetten.

Het doel van een credit call spread is om te profiteren van een dalende of zijwaartse beweging. Een credit call spread is een optiestrategie waarbij een belegger gelijktijdig een call-optie verkoopt en een andere call-optie koopt, beide met dezelfde vervaldatum maar verschillende uitoefenprijzen. De uitoefenprijs van de verkochte call ligt daarbij altijd lager dan de uitoefenprijs van de gekochte call. De koper van de spread hoopt te profiteren van een dalende of zijwaartse beweging met beperkte risico’s.

De keuze van de uitoefenprijzen hangt af van de visie van de belegger. Hoe positiever, hoe dichter de verkochte call boven de uitoefenprijs van de onderliggende waarde ligt. Voor de verkochte call ontvang je geld, de optiepremie. Voor de gekochte call betaal je de optiepremie. Het saldo is je maximale rendement. De verlies is gemaximeerd op het verschil tussen de uitoefenprijzen van de verkochte en gekochte opties, minus de ontvangen premie.

Welke positie nemen we in?

Zoals gemeld gaan we een credit call spread opzetten op Adyen. Adyen noteert momenteel ongeveer €1500. We verwachten zijwaarts/daling voor 21 juni 2024. Dat is de looptijd van de opties die we gaan gebruiken. We nemen 3 posities op in onze BBOP, de BeursBites OptiePortefeuille.

We verkopen een call met een uitoefenprijs van €1700. De optiepremie daarvan is €42,50 voor. We maximaliseren een potentieel verlies door het kopen van een call met een uitoefenprijs van €1750. Voor het kopen van deze optie betalen we de optiepremie van €32,50. Door de hefboom van deze opties van 10(!), betalen en ontvangen we 10 keer de optiepremie. Dat is tevens ons maximale rendement: €100 per positie. De spread van deze optieconstructie is €50, het verschil in uitoefenprijs (de €1700 en €1750). Het verlies van deze optieconstructie kan nooit meer worden dan €500 minus de ontvangen premie van €100. €400 is ook de investering die we aanhouden voor deze positie. De maximale winst wordt bereikt als de koers van Adyen op 21 juni 2024 op of onder de €1700 staat. Bij een koers van €1710 staan we break-even. Door de hefboomwerking van opties bedraagt de maximale procentuele winst op deze spread 25%. Die winst kan worden behaald in 88 dagen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er